Pas op: horeca-reflex in winkelgebieden!

Pas op: horeca-reflex in winkelgebieden!

Er dreigen gaten te vallen in onze winkelstraten, met het bijna omvallen van V&D, DA en Macintosh. De experts rollen over elkaar heen om de onheilstijdingen te duiden. Om het hardst wordt er geroepen hoe het kon gebeuren en wat er anders had gemoeten. Maar de valkuil ligt om de hoek.

Doorpakken
Tegelijk wordt er ingegaan op de problematiek die eventuele faillissementen zou kunnen oproepen. Want wat moet er met de winkelgebieden, als er inderdaad grote gaten gaan vallen en vooral als dat ook nog plaatsvindt op plekken waar al veel leegstand is? Ook hier verdringen de experts zich en ook hier klopt het veelal wat ze zeggen.

Dit is hét moment om door te pakken, echte aandacht te geven aan de behoeften van de doelgroepen en vooral beleving toe te voegen. Beleving in de vorm van samenstelling, van inrichting van de buitenruimte, inrichting van de winkels zelf én met een mooie mix van aanbod met onder andere horeca. En daar zit hem nu net het grote gevaar.

Valkuil
De eerste koppen zag ik al langskomen: “Horeca moet winkelcentrum aantrekkelijk houden” . Doordachte strategieën samengevat in één quote, die lekker blijft hangen en vooral tussen de oren gaat zitten van de beleidsmakers. We hebben een probleem (lege winkelpanden en straten) en willen een oplossing. Laten we de bestemmingsplannen dan maar flexibiliseren en extra horeca toestaan. Opgelost. Hebben we goed geluisterd naar de experts en zijn we trots op onszelf. Maar doen we het wel verkeerd.

Het probleem is niet opgelost met extra horeca. Het probleem zit namelijk veel eerder, bij de bestaansgrond van zo’n straat of gebied. Waarom ben je er als winkelgebied, voor wie? Ben je er voor de fun of voor de functie, oftewel komen mensen bij je omdat ze heerlijk willen (fun)shoppen, of omdat ze de producten echt nodig hebben, voor hun dagelijkse boodschappen. En vervolgens als je dan de doelgroepen goed helder voor ogen hebt, hoe bedien je die dan het beste? Hoe ziet de inrichting van de buitenruimte er uit, hoe is je bereikbaarheid, hoe is je samenstelling van aanbod en hoe is dat ingericht etc etc. Pas al je daar goed over hebt nagedacht en dat in een concept hebt gegoten, als je daar een goede strategie op hebt bedacht, dán kan je na gaan denken of er in die strategie ruimte is voor horeca en hóe je die horeca wilt gebruiken ter versterking van het beeld naar je consumenten. Liefste dan ook nog in goed overleg en nauwe samenwerking met de bestaande horeca en vooral niet te vergeten: de recreatiesector.

Begin met een plan
Horeca kan een prachtig en krachtig middel zijn voor het versterken van de beleving van een winkelgebied. Maar is dat alleen als het onderdeel is van een doordachte strategie. Anders is het vooral weer meer doen van hetzelfde en de ketens die nu in de etalage staan hebben laten zien waar dat toe leidt.

hermannus

Related Posts

Big data en horeca: business as usual

Big data en horeca: business as usual

Bar horeca: Helden gezocht!

Bar horeca: Helden gezocht!

Waarom daalt de arbeidsproductiviteit in de horeca?

De “oudere” startup: ondergeschoven kindje?

De “oudere” startup: ondergeschoven kindje?

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *