Maak Medewerkers van je Personeel!

Maak Medewerkers van je Personeel!

De afgelopen tijd mocht ik veelvuldig doorbrengen met horecaondernemers en mensen uit bedrijven die direct met de horeca te maken hebben, de zogenoemde stakeholders van MijnHoreca.nl. Voor dat laatste zijn we namelijk volop in kaart aan het brengen op welke manier een horecaondernemer zijn bedrijf kan verbeteren. Aan welke knoppen een ondernemer zelf kan draaien om ervoor te zorgen dat het beter gaat. Stuk voor stuk waren het prachtige sessies, boordevol gedrevenheid, passie, mooie visies en prikkelende meningen. Vooral die laatste zorgden voor fantastische discussies en goede inzichten in het hart van onze mooie branche.

Steevast bleek na alle sessies het belang van personeel. De meeste deelnemers waren zelfs verbaasd over de sterke relaties die blijken te liggen tussen het goed draaien van een bedrijf en alle aspecten die met personeel te maken hebben. Tegelijkertijd vroeg men zich af waarom een ondernemer dan toch eigenlijk zo weinig met personeel lijkt te doen. Meestal wordt sterk gestuurd op cijfers en gekeken naar wat allemaal aan kosten kan worden bespaard. Terecht, want het is nooit goed om meer geld uit te geven dan nodig. Maar waarom wordt niet gekeken naar waar men in kan investeren? En dan niet alleen in tafels, stoelen, apparatuur of meer gasten, maar juist in personeel.

Onder andere Maarten Wessels was bij de laatste sessie aanwezig en opperde geheel terecht dat wij binnen de branche eerst maar eens moeten stoppen met het neerkijken op personeel. Dat we af moeten van die sterke top-downbenadering à la: “wij dragen op en zij moeten doen”. Dat we personeel moeten gaan zien als mede-werkers. Medewerkers waarvan we de volle capaciteit kunnen benutten, niet alleen fysiek maar ook geestelijk. Niemand weet immers zoveel van jouw bedrijf als je mensen. Mensen die, als je ze laat meewerken aan het doel van de onderneming, een onvoorstelbare meerwaarde hebben. Alleen is die vaak niet één-op-één in getalletjes uit te drukken. Als we de opbrengst niet direct kunnen berekenen maakt dat bepaalde keuzes blijkbaar minder geliefd.

Toch bleek uit de bovengenoemde sessies dus kraakhelder de relatie tussen het goed draaien van een horecazaak en goede, betrokken medewerkers die het verdienen om in geïnvesteerd te worden. Investeringen in opleidingen, trainingen, communicatie en overleggen, in betrokkenheid, in uitleggen waarom je als ondernemer iedere dag weer die deur openzet en het je gasten naar de zin wilt maken. Daarvan is geen euro ooit verspild. En als je daar wel bang voor bent, denk dan maar aan de volgende afweging: ‘wat als ik zoveel investeer in mijn mensen en vervolgens gaan ze weg?’ versus ‘wat als je het niet doet en ze blijven?’.

Onderscheiden doe je tegenwoordig al lang niet meer met je concept en uitstraling alleen. Het echte onderscheid zit bij jezelf en bij jouw mensen. Als je hen laat meewerken aan je succes en je het meeste in hén investeert, werken zij voor jouw missie en dragen ze mede jouw passie uit. Dat is niet alleen veel gezelliger en geeft niet alleen meer voldoening, maar uiteindelijk ook bewezen veel meer resultaat.

 

Deze column verscheen in Entree Magazine en online op Entree

 

hermannus

Related Posts

Proef je de koffie, dan proef je de gastvrijheid

Proef je de koffie, dan proef je de gastvrijheid

Big data en horeca: business as usual

Big data en horeca: business as usual

Bar horeca: Helden gezocht!

Bar horeca: Helden gezocht!

Pas op: horeca-reflex in winkelgebieden!

Pas op: horeca-reflex in winkelgebieden!

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *