Inkijkje..

Inkijkje..

Inkijkje

Wie mij de afgelopen maanden heeft gevolgd heeft vast wel de termen ondernemingsdossier, horeca-ondernemingsdossier, mijnhoreca en coöperatie horeca langs zien komen. Voor wie mij heel intensief volgt is er (hoop ik) wel chocola van te maken. Maar als je af en toe iets van mij oppikt, kan ik mij heel goed voorstellen dat je er inmiddels weinig meer van begrijpt. Waar ben ik nou eigenlijk helemaal mee bezig? Een klein inkijkje..

De Droom
Onze droom is dat in 2018 de gehele horecabranche online verbonden is  en samenwerkt. Dat elke ondernemer individueel grip op zijn/haar bedrijfsvoering heeft en ondernemer én stakeholder op één plek verbonden zijn en elkaar versterken. Dat deze samenwerking leidt tot een kwalitatief veel betere, toonaangevende branche. Dat een onafhankelijk en faciliterend platform, MijnHoreca.nl, de betrouwbare kennis- en informatiebasis wordt voor belangenbehartigers en beleidsmakers (waaronder Koninklijke Horeca Nederland, vakbonden en overheden) om op een nóg professionelere wijze visie en beleid vorm en inhoud te kunnen geven.

Ondernemingsdossier
Laat ik beginnen met het ondernemingsdossier. Daar kan je hier (www.ondernemingsdossier.nl) eigenlijk alles al over vinden. Het is gestart vanuit het Ministerie van Economische Zaken en bij de opstart waren drie branches betrokken, waaronder de horeca. Kerngedachte erbij is het omkeren van de informatiestroom. Dus niet de ondernemer die alle informatie naar de verschillende loketten van de overheid moet brengen, maar de overheid die deze informatie bij de onderneming komt halen. Digitaal, online en uit een beveiligde “kluis”-omgeving. Het ondernemingsdossier gaat dus over informatie-uitwisseling  tussen overheid en ondernemers en de horeca is hierbij een voorloperbranche.

Horeca-Ondernemingsdossier
Vanuit het Bedrijfschap Horeca en Catering wordt al een aantal jaren gewerkt aan een innovatief online platform om voor ondernemingen de bedrijfsvoering te vergemakkelijken, onder andere door slim koppelen en het geven van meer inzicht in cijfers. Allereerst via het project “247 ondernemingen”, wat later een vervolg kreeg via de site MijnHoreca.nl . Achterliggende gedachte hierbij was ook het omkeren van de informatiestroom. Binnen de onderneming is immers alle informatie erover al aanwezig. Door relaties hier slim aan te koppelen en vervolgens die uitwisseling gemakkelijk te maken, neem je een ondernemer heel veel werk uit handen en bespaar je veel tijd en ergernis.  Het horeca-ondernemingsdossier keek dus eigenlijk op dezelfde manier naar het bedrijf als het ondernemingsdossier-horeca, maar dan met álle relaties en niet alleen de overheid.

Verwarrend
Nu lijken de termen wel erg op elkaar en al snel is er gekozen voor MijnHoreca.nl waar het ging over het innovatieproject vanuit het Bedrijfschap Horeca.  In alle gesprekken met de diverse horecaondernemers kwam tegelijk ook steeds vaker naar boven dat men het eigen bedrijf eigenlijk wel heel uniek vind en moeilijk generaliserend te vergelijken met zomaar heel Nederland. Ook de behoefte aan contact met andere ondernemers bleek groot. Het gevolg: een zeer dynamische ontwikkeling van het platform MijnHoreca, waarbij steeds verder en dieper wordt ingezoomd op de persoonlijke behoefte van de ondernemer. Hier komt ook een bijzonder staaltje innovatiekracht vanuit het Bedrijfschap Horeca naar boven. Voor de liefhebbers onder ons: Service Design Thinking, lean en agile, “fail often in order to succeed sooner”, (tip: mooi filmpje!) waarbij er constante afstemming is met horecaondernemers en medewerkers. Wat begin dit jaar op sommige vlakken nog heel logisch leek, kan er nu toch anders bij liggen, puur omdat de input vanuit de ondernemingen laat zien dat het anders moet.

Coöperatie Horeca
De bedrijf- en productschappen verdwijnen, ze worden met het aannemen van de motie van Charlie Aptroot opgeheven. Zo ook het Bedrijfschap Horeca en Catering, maar het gaat niet uit als een nachtkaars, integendeel. Wat er de afgelopen jaren is geïnvesteerd, met geld van alle ondernemers samen, wordt teruggeven aan de branche. Via een coöperatie-vorm, waar álle horecaondernemingen lid van kunnen worden, worden de ondernemers eigenaar van hun eigen platform. De Coöperatie Horeca gaat MijnHoreca.nl uitbouwen tot hét onafhankelijke ondernemersplatform, dat iedere ondernemer persoonlijk binnen zijn eigen omgeving helpt om de controle over de eigen bedrijfsvoering te versterken. Coöperatie in zijn zuiverste vorm door zichtbaar te maken dat samenwerken loont! MijnHoreca.nl maakt ondernemen in de horeca weer leuker, slimmer en mooier. Met meer tijd, minder frustratie, meer rust en meer kwaliteit. De Coöperatie Horeca en daarmee MijnHoreca.nl wordt ván ondernemers, vóór ondernemers en dóór ondernemers.

Speeltuin
Een veel gestelde vraag de afgelopen maanden was, of dit niet een platform van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zou moeten zijn? Het antwoord daarop is heel eenvoudig: “nee, juist niet”. Het platform is onafhankelijk en faciliterend. KHN is bij uitstek een belangenbehartiger. Deze twee kenmerken vullen elkaar heel goed aan en versterken elkaar juist, mits duidelijk gescheiden. KHN kan dus (overigens net als de andere belangenbehartigers als de vakbonden) primair van de onafhankelijkheid van MijnHoreca.nl profiteren. Een conflict in belangenbehartiging (bv zoals tussen KHN en Heineken) wil je ook vooral buiten dit platform houden.

Het platform moet op kleinere schaal vooral alle belanghebbenden bij elkaar brengen , zorgen voor echte coöperatie, voor een atmosfeer waarin iedereen samen een soort speeltuin vindt om nieuwe voordelen voor elkaar ontwikkelen.

Basis bouwen
Die grondslag zijn we nu aan het neerzetten en de eerste stakeholders zijn we al aan het aansluiten. Het enthousiasme straalt er van af en elke week komt de basis van de droom dichter bij. Allemaal vanuit dezelfde bedachte: als het goed gaat binnen de horecaonderneming, gaat het goed met de branche, gaat het goed met de stakeholders.

Het is mooi om te zien hoe de vorming van de Coöperatie en de ontwikkeling van MijnHoreca .nl binnen het Bedrijfschap Horeca ook bij de medewerkers zorgen voor een prachtige bevlogenheid om van de horeca een koploperbranche te maken. Want de toekomst gaat over meer dan kille cijfers en benchmarks. Het gaat over mensen binnen de branche weer aansluiten op hun passie en in verbondenheid laten doen waar ze goed in zijn. In 2018 is de horeca een branche om trots op te zijn.

Als ik dus weer eens enthousiast iets deel op dat gebied, weet je nu waar het vandaan komt.

 

hermannus

Related Posts

Big data en horeca: business as usual

Big data en horeca: business as usual

Bar horeca: Helden gezocht!

Bar horeca: Helden gezocht!

Pas op: horeca-reflex in winkelgebieden!

Pas op: horeca-reflex in winkelgebieden!

Waarom daalt de arbeidsproductiviteit in de horeca?

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *