Ingezakte Soufflé moet je niet willen reanimeren

Ingezakte Soufflé moet je niet willen reanimeren

Ik werd pijnlijk verrast door het bericht op Hospitality Management (link)  dat hotels maar liefst 1 miljard aan omzet waren misgelopen. 1MILJARD? Bovendien, was de conclusie, ligt het huidige groeitempo veel lager dan vóór de crisis. Werk aan de winkel dus, zou je zeggen.

Gebakken lucht
Maar een snelle scan leerde dat dit artikel eigenlijk nergens op slaat. Want: “.. als de gemiddelde groei  .. voorafgaand aan de crisis .. vanaf 2008 wordt doorgetrokken..” In die bewuste zin staan een paar opmerkelijke zaken. Allereerst is daar natuurlijk de periode van vóór 2008. Vóór de financiële crisis, een crisis die ontstond omdat we veel te veel schulden maakten en met deze schulden nóg meer schulden aangingen. In die periode ging er dus kunstmatig veel te veel geld om in onze economie. We bouwden een soufflé van gebakken lucht die na 2008 pijlsnel inzakte. Terugvallen aan omzetten van 20-30% moesten we mee gaan rekenen, de valse lucht moest uit de economie en wij zouden allemaal moeten gaan wennen aan stappen terug. Gasten hebben minder te besteden, de economie draait op een lager pitje, consumenten moeten wennen aan eerst sparen en dan pas uitgeven, in tegenstelling tot alles maar op krediet.

Nieuwe realiteit
Vervolgens vraag ik me af of er nu echt wel sprake is van een crisis. Want een crisis zou inhouden dat we na het dal weer snel omhoog kunnen. Maar het inzakken van de soufflé geeft aan dat er, zodra de valse lucht er uit is, een nieuwe basis zou moeten ontstaan. Een nieuw evenwicht van waaruit we weer realistisch kunnen gaan bouwen. Waarom gaat, als laatste vreemde in die bewuste zin,  dan één van de grootste banken van Nederland ons een spiegel voorhouden waar we zouden hebben kunnen staan, als de soufflé niet was ingezakt en we ongebreideld door hadden kunnen groeien? Dat we maar liefst 1 miljard aan gebakken lucht hebben laten wegglippen, lós van wat er is weggeglipt met het inzakken zélf?

Onzinnig
Ik ben toch heel erg benieuwd wat we aan deze informatie hebben en wat we er mee kunnen? Daarbij vraag ik mij af, waarom je als bank blijft vergelijken met onrealistische groeicijfers van vóór de “crisis”. Ten derde zou ik wel willen weten waarom er nog steeds over crisis wordt gesproken?

Ondernemers willen weten waar ze nu staan en wat realistische perspectieven zijn. Wat was nu eigenlijk een goede uitgangspositie als we níet op te grote voet hadden geleefd met zijn allen? Wat kunnen we verwachten aan groei zónder die gebakken lucht? Vertel ondernemers het échte verhaal van de markt, geef ze feedback waar ze wat mee kunnen en bied ze een toekomstbeeld waar ze hun zaak op kunnen sturen. Mooie groeicijfers staan er in het artikel, maar geef deze de juiste duiding. Vertel ondernemers waaróm die groei er is (ja, juist vanwege het inzakken van de economie (!)) en vertel ze hoe ze met deze informatie hun voordeel kunnen doen. Maar met het verkopen van gebakken lucht ga je als bank deze nieuwe realiteit niet overleven.

Een soufflé  kun je niet reanimeren, dat moet je echt niet willen.

 

hermannus

Related Posts

Big data en horeca: business as usual

Big data en horeca: business as usual

Bar horeca: Helden gezocht!

Bar horeca: Helden gezocht!

Pas op: horeca-reflex in winkelgebieden!

Pas op: horeca-reflex in winkelgebieden!

Waarom daalt de arbeidsproductiviteit in de horeca?

2 Comments

  1. Mooie metafoor Hermannus én een juiste constatering. Ik ben zo vrij om nog iets verder te gaan; sommige instanties hebben niets geleerd en blijven dezelfde gebakken lucht verkopen die ze al jaren daar voor verkochten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *