Ik verkoop kapstokken. Wil jij de jouwe?

Ik verkoop kapstokken. Wil jij de jouwe?

Heb jij al ontdekt wat hét is? Dit schijnt namelijk best belangrijk te zijn. Zegt men. En men staat dan voor alle goeroes, marketing- en communicatie-deskundigen, bedrijfsadviseurs, coaches en ga zo maar door. Dat hét is wat jou drijft: je passie, focus en stip op de horizon, je grote doel in je ondernemersleven, de kern van je bedrijf, je kapstok. Je zou het, als ik de vergelijking met de seksuele revolutie uit de jaren zeventig mag maken, zelfs wel de g-spot van je bedrijf kunnen noemen.

Als je hét al wel helder voor ogen hebt, weet je hoe belangrijk dit voor je kan zijn. Heb je echter geen flauw idee waar het over gaat? Geen nood. Ergens diep van binnen weet elke ondernemer namelijk wel wat echt belangrijk is. Maar als je het ook kunt benoemen maak je je leven wel veel gemakkelijker. Hét is namelijk je kapstok, je doel waar je elke keuze binnen je bedrijf aan kan ophangen. Als je dit strak voor ogen hebt, wordt ondernemen veel gemakkelijker en leuker.

De kunst is alleen wel om hem te vinden, je grote ondernemersdoel, en hem vervolgens helder te formuleren. Moeilijk? Waarschijnlijk niet; je hoeft er niet eens voor naar een zweverige therapiesessie. Het recept tot het vinden van je ondernemers-spot is namelijk heel eenvoudig. Start om te beginnen met je een prachtig horeca-vakblad voor te stellen, zeg: Entree-Magazine en neem dat virtueel stevig vast. Kijk vervolgens goed naar de cover. Probeer je nu voor te stellen hoe jij er uit zou zien op die voorkant. Het mooiste horecavakblad van Nederland, met jou op de cover. Een schitterende cover met een prachtige foto en vlammende tekst. Díe cover en díe tekst: hoe zien die eruit? Als jij over vijf jaar op de cover van de Entree staat, wat wil JIJ dan dat mensen zien en lezen? Wat wil jij het grote publiek meegeven, wat is jouw geheim en waar sta jij nu echt voor?

Schrijf dat op. Dat komt in de basis namelijk heel dicht bij jouw hét, want dat is jouw kapstok. Streef het vervolgens na, deel het in je hele bedrijf en organiseer je hele bedrijf om dat grotere doel. Maak van jouw kapstok ook de kapstok van je medewerkers, maak jouw droom hun droom, zet ze samen met jou op die cover. Je zal zien dat je ineens veel minder hoeft uit te leggen en dat sommige keuzes zomaar veel gemakkelijker worden. Dus zeg het maar: wat wordt jouw cover, wat wordt jouw tekst?

Deze column werd eerder geplaatst in Entree Magazine van november 2014

 

 

hermannus

Related Posts

Big data en horeca: business as usual

Big data en horeca: business as usual

Bar horeca: Helden gezocht!

Bar horeca: Helden gezocht!

Pas op: horeca-reflex in winkelgebieden!

Pas op: horeca-reflex in winkelgebieden!

Waarom daalt de arbeidsproductiviteit in de horeca?

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *