Gastblog: Joris Hagting – korting…of het gelijk van de individuele ondernemer

Hermannus schreef enige tijd geleden in Entree magazine een column, nu te lezen op zijn eigen blog, over korting geven: Focus! Ik ben het niet met hem eens. Hierom niet:

Het gaat om de korting, een aloud middel voor snelle reactie van gasten of klanten. En hij zegt: niet doen. Dan kun je natuurlijk reageren in de bekende 140 tekens op twitter of een post plakken op zijn facebook of gewoon een reactie achterlaten op hermannus.com . Het is me niet genoeg. Ik wil graag mijn visie laten horen.

Eerst een stukje geschiedenis, hoe komen een Utrechtse topper en een Sneeker startende ondernemer eigenlijk tot elkaar? Heel simpel, zorgen dat ze elkaar vinden en hoe beter dan een ontzettende domme tweet de wereld in te sturen. Ondergetekende wilde wel even 1000 volgers binnen 24 uur en had daar wel een nachtje Sneek voor over. Als je reactie wil hebben is dit een goede tweet, wil je volgers; niet doen! En dat wist Hermannus mij haarfijn uit te leggen. Eerst publiekelijk en later per mail. Het begin van een vriendschap die je als ondernemer weinig tegenkomt. Zes weken na deze tweet opgetogen naar Utrecht met een fles weduwe Joustra beerenburg zou ik me de les wel even laten lezen. Want wie was ik nou helemaal? Dat werd een beetje anders. Snel geleerd, was het eerste wat ik hoorde en een prettig gesprek over gebruiken, inzichten en ondernemerschap. Een goed gevoel en bevestiging van lekker eigenwijs blijven in de tas, hebben we nog regelmatig even contact en wil ik graag zijn visie op mijn ideeën horen.

Dat neemt echter niet weg dat ik alles van hem aanneem. Korting geven is een doodzonde. HOE HAAL JE HET IN JE HOOFD! Dat zal ik je vertellen. We, mijn kompaan Anita en ik, hebben een prachtig bedrijf aan de rand van het centrum van Sneek tegenover het station. Goed voor elkaar maar niet echt een A1 locatie. Er is niet veel traffic en mensen moeten ons kennen en bereid zijn naar ons toe te komen. Hoe krijg je dat voor elkaar in een stad waar veel horeca van een goed niveau aanwezig is? Roepen, samenwerken en doen wat je beloofd met de “toegevoegde waarde”. Ons middel? KORTING!

Een landelijke grootgrutter bracht ons op het idee om in opdracht van de grootste recensiesite van Nederland een actie te ontwikkelen, waarbij hun klanten als onze gasten gebruik kunnen maken van een “tweede menu voor niks”-aanbieding. Sceptisch als we zijn besloten wij de gok te wagen en mee te doen aan deze actie. Overigens na ruggespraak met mijn mentor te hebben gehouden. Een succes mogen wij wel zeggen. Letterlijk honderden nieuwe gezichten en ook nieuwe gasten. Natuurlijk marges gingen omlaag, maar massa maakte de kassa.

“Dat kunnen we eigenlijk niet laten liggen”, was onze gedachte en besloten een eigen initiatief te starten. “Shop en Smul” was geboren. Een samenwerking met plaatselijke ondernemers, 70 in totaal, die onze aanbieding mogen weggeven bij een besteding van € 25,00 in hun winkel. Het kost de ondernemers in kwestie niets en wij hebben 70 ambassadeurs voor ons bedrijf. En het balletje begon te rollen. Nieuwe gezichten, Sneekers die ons nog niet kenden of een hernieuwde kennismaking na jaren van afwezigheid. Toen ook een noordelijke supermarktketen ons vroeg mee te mogen doen, was een volle zaak gegarandeerd. Dineren zonder reservering is al enkele weken bijna niet te doen en er wordt over ons gesproken. Doel bereikt! Iedereen verbonden in de ondernemerswereld, de supermarkt die de kleine slager stimuleert en een verhoging van de besteding bij de plaatselijke middenstand.

Dus hij kletst uit zijn nek die Hermannus? Dat ga je mij niet horen zeggen. Voor ons was de korting het middel om te laten zien dat we er zijn en er toe doen. Dat het de moeite waard is om ons te bezoeken. Moet iedereen ons de leukste tent van Sneek vinden? Heus niet want dat kan niet, ze moeten echter wel weten dat we er zijn. En dat is gelukt. Een middel voor continuïteit en een stevig fundament onder ons bedrijf. Nooit is snelle omzet ons doel geweest. Dan hadden we het verloren.

Dus korting met de goede reden blijf het doen, ik ben voor. Maar wees niet doof voor de bewezen ondernemers; snel geld is geen goede basis.

Dank voor het tegengeluid Hermannus, blijf kritisch!

hermannus

Related Posts

Van denken worden we moe, dus oordelen we maar wat #Kaatsheuvel

Van denken worden we moe, dus oordelen we maar wat #Kaatsheuvel

Land vol randdebielen?

Land vol randdebielen?

Over generieke hamburgers en de behoefte van je publiek

Over generieke hamburgers en de behoefte van je publiek

Eerst geven…

2 Comments

  1. Wat een heerlijke discussie. Eigenlijk liggen jullie volgens mij heel dicht bij elkaar in visie. Geen korting om de korting, maar alleen als er iets achter zit. Er over nagedacht is. En Joris, even iets anders, je schrijft dat ik naar je moet kijken als een startend ondernemer. Maar waarom zie ik je als een van de meest interessante geesten die ik de laatste jaren ontmoet heb in deze mooie branche? Moest ik effe kwijt, al bijt het 1 het andere niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *