#dieappkomter MijnHoreca: bestuurders in vrije val

Met werkelijk stomheid geslagen lees ik vanavond (30 december) de verklaring op de site van het Bedrijfschap Horeca en Catering. Verbijstering en (zware) verontwaardiging strijden om voorrang. (klikken op afbeelding geeft site zelf)
Bedrijfschap opgehevenWie afgelopen week op 2de kerstdag mijn inzending voor #MijnMoment van @punkmedia heeft gelezen, heeft al een inkijkje gehad in wat er is gebeurd:
http://www.mijnmoment.com/momenten/2014/1169-hermannus-stegeman
Op 31 oktober trokken de bestuurders van “het schap” de stekker eigenhandig uit het project MijnHoreca. Een project dat op enkele weken (derde week november zou de appbouwer opleveren) na klaar was. Een project van jaren onderzoek en ontwikkeling, op innovatief zeer hoog niveau, met medewerking van vele honderden ondernemers. Een uniek product dat door externe partijen werd beoordeeld als “vooruitstrevend”, “de toekomst”, “jullie hebben goud in handen”, “dit is nu exact waar ondernemers behoefte aan hebben”, “zwaar ingewikkelde techniek vertaald naar een eenvoudige begrijpbare app, grote klasse”. Een app waar ondernemers in een proefversie: “met groot genoegen mee speelden”, niet konden “..wachten tot ik de echte versie in handen heb”. Een app ontwikkeld vóór en dóór ondernemers. Vanuit het bedrijfschap Horeca, met de bedoeling dit door een coöperatie (van, vóór en door ondernemers) verder te (laten) ontwikkelen. Althans dus tot de 31ste oktober, toen het bedrijfschap eigenhandig elke ontwikkeling stopte.

Ik heb zelf enkele jaren mee mogen ontwikkelen, eerst in interviews en onderzoek met en bij ondernemers, later meer op de inhoudelijke kant van de app. Uiteindelijk de afgelopen anderhalf jaar als verbindende factor tussen de voorkant en de behoefte van de ondernemer enerzijds en de techniek aan de achterkant anderzijds. Waar een studie Technische Natuurkunde dan ineens toch nog goed voor blijkt te zijn.
[techniek alert]
Met enkele specialisten in Business Intelligence, Machine-to-Machine en Big-data verwerking wisten we de vertaling te maken van de behoeften van de ondernemer naar een technisch model vanuit de QFD(Quality Function Deployment, resulterend in een House of Quality)-methode en van hieruit een kwaliteitsverbetermodel voor de bedrijfsvoering van een (horeca)onderneming te bouwen. Belangrijkste was vervolgens weer de vertaalslag terug naar de ondernemer, zodat deze ook daadwerkelijk zich/haar bedrijf kan herkennen in de uitkomsten. Oude innovatie (QFD werd ontwikkeld in de jaren zestig vorige eeuw) in een gloednieuw jasje.
[einde techniek alert]

Het resultaat was een handige app, waarin een ondernemer zijn bedrijf kan schetsen, kan aangeven waar hij of zij wil staan met zijn bedrijf en tegelijk een spiegel voor krijgt waar hij of zij werkelijk staat. Slimme benchmarks vertaalt naar gericht advies. Wie wil je zijn, wie ben je en waar wil je naar toe? Op basis van het “waar wil je naar toe” koppelt de app vervolgens aan de ondernemer terug aan welke knoppen er gedraaid kan worden om dat te bereiken. Geholpen door tips en adviezen van mede-ondernemers en adviseurs, gratis dan wel betaald, op afstand of daadwerkelijk in het bedrijf van de ondernemer zelf (geheel naar keuze van de ondernemer) kan de ondernemer dan werken aan kwaliteitsverbetering, omzetverhoging, kostenverlaging, verbetering van gastentevredenheid etc.. Ondernemers die ondernemers helpen, experts (transparant gereviewd) binnen handbereik hebben en daarmee een branche die zichzelf verbetert.

Terug naar de verbijsterende verklaring op de site van het schap: wat bovenstaande verklaring vooral in een bijzonder daglicht stelt is de brief die alle ontwikkelaars kregen, eind oktober.
Het bestuur van het Bedrijfschap stopte alle ontwikkeling van MijnHoreca. Zie de bijgevoegde afbeelding:

opzegbrief vanuit schapZoals gezegd, de app lag al bij de app-bouwer en was halverwege in het bouwproces van ongeveer 5 weken. Iets dat de bestuurders zelf wisten, sterker nog: de ondergetekende van de verklaring op de site van het schap (de heer Pieter Jan Biesheuvel) was notabene op dat moment ook voorzitter van de Coöperatie Horeca waar de app naar over zou gaan.

Ik kan de verklaring in detail ontleden, maar zal het besparen. Het niet weten af te ronden was een bewuste keuze. Er was wel degelijk zicht op gebruiksklaar afleveren, sterker nog het product had al in de appstores gelegen, indien het niet gestopt was. De verschillende redenen van afwijzen van het uiteindelijk leveren aan de Coöperatie Horeca heb ik inmiddels ingezien en deze zijn zo niet nog meer bijzonder dan bovenstaande tekst. Zo zou bijvoorbeeld de app via de Coöperatie Horeca toch niet bedoelt zijn voor de gehele horecabranche. Ik weet wel beter, hij is juist ontwikkeld om branchebreed ingezet te kunnen worden. Ook de ondernemers, toeleveranciers en adviseurs die daar intensief in ondersteund hebben weten dit.

Al met al lijkt een uniek en veelbelovend project bewust om zeep geholpen. Een project waar de directeur en enkele beleidsmedewerkers van Koninklijke Horeca Nederland in hun onwetendheid van hebben geroepen dat het bestond uit opgeklopte lucht. Waarvan Lodewijk van der Grinten zelf in een gesprek mij toebeet dat er niets bruikbaars was en niets is en dat hij in de mensen nooit veel vertrouwen heeft gehad. Hoe kan de directie van KHN zo’n beeld hebben, terwijl directe beleidsmedewerkers bovenop het vuur hebben gezeten en intensief met de bewuste bestuurders van het schap hebben geschakeld. Dezelfde bestuurders die wisten dat de app vrijwel klaar was en het gehele proces op 1 november stopten.

De verklaring zoals die nu op de site van het bedrijfschap staat, beschouw ik als een schoffering van alle ondernemers die hebben geholpen in de ontwikkeling van MijnHoreca, de leveranciers, de adviseurs en de ontwikkelaars. Hier wordt de horeca een unieke ontwikkeling onthouden en schuiven de bewuste bestuurders hun verantwoordelijkheid op een ongehoorde manier af. Vanuit het ontwikkelteam van MijnHoreca weet ik dat we dit niet kunnen en mogen en willen accepteren. De ondernemers in de horeca verdienen het hun app te krijgen. Ze hebben er immers al die jaren aan meebetaald en meegewerkt. En hij is veel te goed en bruikbaar om daarvan als branche niet te mogen profiteren. Het zal een nieuwe opstart vergen, opnieuw databases en communicatie opbouwen, opnieuw de app opzetten en aanbieden bij de appbouwer. Wij gaan ervoor!!

#dieappkomter

Hermannus Stegeman

 

hermannus

Related Posts

Van denken worden we moe, dus oordelen we maar wat #Kaatsheuvel

Van denken worden we moe, dus oordelen we maar wat #Kaatsheuvel

Land vol randdebielen?

Land vol randdebielen?

Over generieke hamburgers en de behoefte van je publiek

Over generieke hamburgers en de behoefte van je publiek

Gastblog: Joris Hagting – korting…of het gelijk van de individuele ondernemer

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *