De “oudere” startup: ondergeschoven kindje?

De “oudere” startup: ondergeschoven kindje?

Tijdens de viering van 40 jaar Haya van Somerenstichting reflecteerden Ben Verwaaijen en Neelie Kroes in een mooie collegetour-setting op (top)talentontwikkeling, startups en topprestaties leveren. Nederland Startup-land, maar ergens wringt er bij mij toch iets.

 

Discrepantie

Er zit een discrepantie of misschien wel een tegenstelling in hetgeen er werd besproken en ik kom het ook tegen in de dagelijkse praktijk van startups. “Talent kent geen leeftijd” , het viel een aantal keren op het bovengenoemde podium. Talentontwikkeling en vooral ook toptalent ontwikkeling kent 4 belangrijke elementen: intrinsieke motivatie, het versterken van sterktes, minimaal 10.000 uur toegewijd trainen om topniveau te bereiken en het creëren van een eigen pad/ultieme stimulerende omgeving. In Nederland als startup-land wordt enorm ingezet op het stimuleren van de jongere generatie en het ontwikkelen van hun talenten. Waar blijft de inzet op het ontwikkelen van ouder talent? Specifiek richting nieuwe startups?

 

De oudere startup?

In een land, waarin het aandeel van de oudere werkloze een zorgenkindje lijkt te zijn, waarin we inzetten op een leven lang leren en daarmee ook talentontwikkeling, zou in dit land ook startups-stimuleren eigenlijk geen leeftijd moeten kennen? Het gaat niet om leeftijd, maar intrinsieke motivatie. Het gaat om het (her)ontdekken van sterktes en deze ultiem benutten. Met duizenden vlieguren aan ervaring, zou juist de “oudere” startup-per een dankbaar onderwerp van investering kunnen zijn.

 

Missen we kansen?
Met de enorme focus op de jongere ondernemers in de zich nu ontwikkelende startup-“industrie” of “biotoop” zouden we wel eens een grote kans kunnen missen. De oudere, zich (her)ontdekkende startende ondernemer zal ongetwijfeld een andere benadering vragen en andere behoeften hebben in de opbouw van nieuwe bedrijven en ideeën. De aandacht op de jongere en de programma’s hiervoor, creëren wellicht precies de verkeerde omgeving voor de oudere startup. Op zijn minst een focus waard lijkt mij.
Dus waarom kent startup- en talentontwikkeling daar om heen, nog (steeds) een leeftijd en focus op de jongere? Of schrijven we stiekem eigenlijk het oudere talent toch al af?

 

hermannus

Related Posts

Proef je de koffie, dan proef je de gastvrijheid

Proef je de koffie, dan proef je de gastvrijheid

Big data en horeca: business as usual

Big data en horeca: business as usual

Bar horeca: Helden gezocht!

Bar horeca: Helden gezocht!

Pas op: horeca-reflex in winkelgebieden!

Pas op: horeca-reflex in winkelgebieden!

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *