De nieuwe werkelijkheid: verander je mee?

De nieuwe werkelijkheid: verander je mee?

Langzaam gloort er hoop voor “de” horeca, de ING voorspelt in zijn vooruitzicht zelfs een kleine plus. Maar het zijn over het algemeen geen makkelijke tijden voor horecaondernemers. Het komt nu écht aan op creativiteit en inventiviteit. Hoe bind ik mijn gasten, hoe krijg ik er meer en hoe zorg ik voor meer omzet uit mijn bestaande? Kan ik mij aanpassen, verbeteren of ga ik ten onder?

Van de vele quotes die aan Charles Darwin worden toegeschreven is de volgende wel één van de meest toepasselijke op het ondernemerschap: ‘It is not the strongest of the species that survives, nor is the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.’

Oftewel: zij die zich het beste kunnen aanpassen aan een veranderende omgeving, overleven. Dát de omgeving verandert, is wel duidelijk. Het is crisis, zegt men. Ik praat liever over een nieuwe werkelijkheid. Het woord crisis geeft namelijk aan dat we binnenkort weer klimmen naar oude hoogten. Maar dat zie ik niet gebeuren. De valse lucht van te veel kredieten en schulden moest uit de markt en de economie. De soufflé zakte in en zal niet snel weer rijzen. Volgens voorspellingen van onder andere Cor Moolenaar en Jan-Willem Grievink, verdwijnt tot 30 procent van de retail en horeca en/of overleeft deze groep het inzakken van de markt niet. Bovendien verandert het speelveld. Consumenten gaan zich bemoeien met de horecamarkt, retailers komen binnen, nieuwe vormen van horeca ontstaan. Branchevervaging, additionele horeca, paracommercie … Nu zijn een kapper met café erbij of wijnbar met schoenenwinkel nog bijzonder, maar nieuwe media en technologie maken hele andere vormen en concepten mogelijk.

De échte ondernemers komen nu bovendrijven: zij die zich het beste aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Maar ondernemers blijken net mensen; sommigen zien de veranderingen als bedreiging, kiezen voor vechten tegen de verandering en weigeren zich aan te passen. Anderen zijn creatief en zoeken samenwerking. Neem 2 gepassioneerde hoteliers en hun omgang met het fenomeen bed & breakfast. De één moet er niets van hebben, verzet zich er fel tegen en noemt de b&b-ondernemers zelfs geen horecaondernemers. Ze zouden bij wet verboden moeten worden, is zijn mening, er zouden regels tegen moeten komen.

De andere ondernemer gaat 2 keer per jaar met zijn lokale b&b-collega’s om de tafel. Heeft folders van zijn hotel-restaurant bij hen liggen (want b&b’s serveren geen diner) en realiseert via hen extra inkomsten. “Mensen die bij een b&b slapen komen normaal niet bij mij in het hotel. Maar ik krijg ze nu wel binnen voor een diner en lekker flesje wijn.” Bovendien bedenken deze hotelier en b&b-ondernemers samen 2 keer per jaar leuke acties om de streek extra aantrekkelijk te maken. Met gezamenlijke inspanningen, meer creativiteit en minder kosten, bedienen ze hun gasten zo goed mogelijk en profiteren ze van elkaar. Consument blij, hotelier blij, b&b-ondernemers blij.

Nieuwe ontwikkelingen in de branche en in de wereld. Verzet je je of beweeg je mee en creëer je je eigen kansen? Er zullen zaken verdwijnen, meer dan een kwart van de ondernemers zal het niet redden. Tot welk percentage ga jij behoren?

Enige gelijkenis met echte ondernemers berust niet op toeval. Helaas.

Deze column werd 19 april 2013 geplaatst in Proost Magazine

 

hermannus

Related Posts

Big data en horeca: business as usual

Big data en horeca: business as usual

Bar horeca: Helden gezocht!

Bar horeca: Helden gezocht!

Pas op: horeca-reflex in winkelgebieden!

Pas op: horeca-reflex in winkelgebieden!

Waarom daalt de arbeidsproductiviteit in de horeca?

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *